Psikoterapi seanslarında özellikle de çocuklarla çalışırken kullandığım farklı terapi etkinliklerini bu yazıda toparladım. Kendim sistemik aile terapisti olduğum için daha çok danışanın kaynaklarını ortaya çıkarmaya, farklı perspektifler kazandırmaya yönelik aktiviteler. Bazı aktiviteleri uygulamak için gerekli olan .pdf çıktıları bağlantılardan alabilirsiniz.
Daha fazla terapi etkinlikleri için: Facebook sayfamda hazırlamış olduğum terapi etkinlikleri adlı albümde farklı terapi çalışmalarının resimleri bulunuyor. Bakınız: https://bit.ly/2m1LLPU
Henüz okuma yazma bilmeyen çocuklarla da uygulayabileceğiniz etkinlikler
- Çocuklarla farkındalık nefes çubuğu etkinliği – Çocuklarla beraber geri dönüşüm malzemelerinden hazırlayabileceğiniz bir etkinlik.
- Psikoterapi sürecinde kolaj çalışmaları – Farklı danışan gruplarıyla kullanabileceğiniz kolaj çalışmalarını bir araya topladım.
- Oyun terapisi: İyileşen kalp etkinliği – Kayıp (ayrılık, göç, özgürlük kaybı…), yas süreçlerinden geçen, travma yaşayan farklı yaş gruplarındaki bireylere, ailelere uygulayabileceğiniz bir etkinlik
- Blob ağaçları – Her yaşta bireye, farklı çalışma ortamlarında kullanılabilecek bir aktivite
- Karakter güçleri kartları ile yapabileceğiniz 10 etkinlik
- Duyguları keşfetme şişeleri – Farklı duyguları tanımayı, yoğunluklarının farkına varmayı öğrenebilecekleri bir aktivite.
- Çocuk terapisi seansları sayalım: Okuma yazma bilmeyen, henüz sayamayan danışanlarınızla terapi seanlarında ne kadar ilerlediğinizi takip edebilirsiniz. Her seansın sonunda alacağınız çıktı üzerindeki hayvanları boyayabilir çocuk ya da sticker yapıştırabilir.
- Oyun Terapisi: Kendi el kuklalarınızı yapabilirsiniz.
- Farklı hayvan şekillerinde olan slikon mutfak tutacaklarından alabilirsiniz.
- Üzerlerinde figürler yoksa, çocuk etkinlikleri için satılan 👀 plastik gözlerden ekleyebilirsiniz.
- Gülen bir adam 🤡, dişlerini göstermiş bir kurt 🐺… Farklı figürler ortaya çıkarabilirsiniz.
- Küçük yaş aralığındaki çocuklar çok daha rahat kullanabiliyor bu kuklaları.
Çocuklara okuyabileceğiniz tedavi edici öyküler
- Psikoterapi hikayeleri: Sen bizim çocuğumuzsun – Bir çocuğun evlatlık oluşunu ailesinden öğrenmesini konu alıyor.
- Terapi hikayeleri: Minik Lina evde korku içinde – Evde şiddet gören çocuklara yardımcı olurken okuyabileceğiniz tedavi edici bir hikaye.
Farklı gruplarla (çocuk terapisi, bireysel terapi, grup terapisi…) çalışabileceğiniz terapi etkinlikleri
- Matruşka bebekleri kullanarak yapabileceğiniz terapi etkinlikleri – Bireysel farkındalığı artırabilmek, farklı benliklerimizi, yönlerimizi tanımamıza yardımcı olabilecek etkinlikler.
- Psikoterapi sürecinde kolaj çalışmaları – Farklı danışan gruplarıyla kullanabileceğiniz kolaj çalışmalarını bir araya topladım.
- Kolaj çalışması: Özgüven etkinliği
- Oyun terapisi: Kontrol halkası – Çaresizlik içinde hisseden, ebeveynleri kavga eden ya da ayrılan çocuklara uygulanabilir. Bireysel farkındalık gruplarında içgörü kazanmaya yardımcı olabilir.
- Değişen ailem – Boşanma ve yas süresindeki çocuklar için
- Çocuk terapisi gizlilik: Ofisinizin kapsına çıktı alıp açabileceğiniz kurallar. Burada konuştuklarımız burada kalır istisnalar hariç.
Öyküsel terapi etkinlikleri
Bu etkinlikler çocuklara da uygulanabilir.
- Yüreğimin götürdüğü yer – Öyküsel terapi etkinliği. Bir gün gerçekten kalbimin götürdüğü yere gitsem, beni nereye götürür.
- Cesaret öyküm – Bir gün boyunca inanılmaz cesur olsaydın neler yapardın?
- Önemli günler: Kendi istediğin yılın bir gününü resmi tatil ilan edebilseydin eğer… Bu hangi gün olurdu? Neleri kutlardın?
- Anılar. Herkesin bir psikolojik ilk yardım çantası olmalı. İçinde de kendisine iyi gelen birçok şeyin yanında güzel anılar olmalı.
- Mucize sorusu – Yaratık Her yıl bir gün farklı bir yaratığa dönüşebilseydin eğer, bu ne olurdu? Neler yapmak isterdin?
Sanat terapisi çizim etkinlikleri
Bu etkinkinleri özellikle çocuk terapisi sürecinde kullanabilirsiniz. Dışsallaştırma prensibine dayanıyorlar.
- Sanat terapisi: Kale etkinliği – Danışanınızla sınırlarını, çevresiyle olan ilişkilerini ve savunma mekanizmalarını çalışabilirsiniz. Yalnızlık, güven gibi konuları tematize edebilirsiniz.
- Sanat terapisi etkinliği: Yaşam yolculuğu – Terapi sürecinin özellikle başında danışanın aktüel durumunu, geçmiş yaşam yolculuğunu ve gelecek hedeflerini bir arada çalışabilirsiniz. Danışanı kısa sürede tanıyabilir, çözüm odaklı çalışmaya başlayabilirsiniz.
- Grup terapisi etkinliği: Karalamayı tamamlama – Özellikle basit gereçlerle yapılabilecek bir grup aktivitesi olarak çok uygundur. Spontane davranmakda güçlük çeken, mükemmeliyetçi danışanlarınıza faydalı olabilir. Çok farklı temaların ortaya çıkabileceği bir etkinlik.
- Sanat terapisi etkinliği: Problemim ne kadar büyük – Sistemik aile terapisi sürecinde sıklıkla kullanılan soru tekniklerinden biri olan derecelendirme sorularını dışsallaştırabileceğiniz bir etkinlik.
Pozitif psikoloji etkinlikleri
- Neden şükran duyuyorum – Sınıf ortamına uygun bir pozitif psikoloji etkinliği.
- Pozitif geri bildirim – Başkaları benim hakkımda hangi güzel sözleri söylüyorlar? Çocuk terapisi sürecinde ev ödevi olarak verebileceğiniz bir aktivite.
- Karakter güçlerim ve erdemlerim – Pozitif psikoloji. Sınıf ortamında kolaylıkla boşluk doldurarak yapılabilecek bir aktivite.
- Mutluluğun formülü – Mutluluk benim için ne anlama geliyor? Beni neler mutlu edebilir?
- Mutluluk kaynaklarım – Beni hayatta mutlu kılanlar neler?
- Mutluluk anım – Geriye dönüp baktığımda bana mutluluk veren anılarım
- Değerlerim neler? – Benim değerlerim, toplumun, ailemin değerleri neler.
- Karakter güçleri ihtiyacın olanı al – Odanızın kapısını, koridorlara asabileceğiniz bir aktivite.
- Kendimle ilgili beğendiğim beş özelliğim – Karakter güçlerini keşfetmeye yardımcı olan bir etkinlik
Bilişsel davranışçı terapi etkinlikleri
- Bilişsel çarpıtma (cognitive distortion): Felaketleştirme (catastrophizing)
- Alternatif problem çözme şekilleri: Bu etkinlikte danışanlarınıza şu gibi sorular sorabilirsiniz: Hangileri işe yarıyor? – Hangilerini denemek isterim? – Problemimi çözmek için neler yapabilirim? -Bu stratejilerden hangilerini kullanıyorum?
- Öfke kontrolü: 5 Derin nefes
- Olumsuz düşünceler
- Aklımdan geçen düşünceler
- Öfke kontrölü
- Değerlerim
- İç seslerimiz: Olumsuz düşünceler
- Aklımdan geçenler ve Söyleyebileceklerim
- Pozitif iç sesim
- Kafamın içinden neler geçiyor