Sanat terapisi etkinliği: Yaşam yolculuğu

Yaşam yolculuğu psikoterapi sürecinde farklı danışan gruplarıyla uygulayabileceğiniz yaratıcı  bir sanat terapisi etkinliği. Danışanın çizeceği yapılandırılmış bir resime dayanıyor.

Uygulaması oldukça kolay. Yaşam pınarı denen ve kalın halatlar kullanılarak yapılan terapi etkinliğini andırır bu çalışma. Yer ve malzeme sıkıntısı yaşamamak için yaşam pınarı aktivitesine tercih edilebilir.

Sanat terapisi etkinliği ‘yaşam yolculuğu’ kimlere uygulanabilir?

⇒ Bu aktivite birçok danışan grubuyla uygulanabilir: Bireysel terapi, evlilik terapisiçocuk terapisigrup terapisi, bireysel farkındalık grupları…

Amaçlar

  • Danışanın geçmişi hakkında bilgi edinmek
  • Aktüel durumuna vakıf olmak
  • Danışanın psikoterapi hedeflerini belirlemeyi kolaylaştırmak
  • Çözüm odaklı çalışabilecek bir gereç olarak kullanmak
  • Dışsallaştırma
  • Danışanın kaynaklarını ve problem çözme stillerini tanımak
  • Terapide çalışılabilecek temaları tespit etmek
  • Yaşamı boyunca değiştiğini gören danışan, terapi süreci boyunca da değişebileceğine dair umut kazanabilir.

Sanat terapisi etkinliği ‘yaşam yolculuğu’ nasıl uygulanır?

Danışanınızı bu aktiviteye yönlendirmek için şöyle bir açıklama yapabilirsiniz.

Terapist: “Yaşamınızın bir yol boyunca uzandığını düşünün. Bu yol neye benzerdi? Şimdiye kadar yaşamanızda meydana gelmiş önemli olayları gözden geçirin. Yaşamınızda nereye varmak istiyorsunuz?”

Bu psikoterapi etkinliği ile geçmiş, şimdi ve gelecek bir arada çalışılabilir. Danışan nereden gelip nereye gittiğini sergileyebilir.

Birçok danışan geçmişine baktığında birçok badireler atlattığını görür. Çizimin sonunda çözüm odaklı olarak çalışırken bu zorlukları nasıl aştığını sorabilirsiniz. Danışanın kaynaklarını, problem çözme şekillerini görebilirsiniz böylelikle. Bu kaynaklarını aktüel problemlerine nasıl taşıyabileceğini konuşabilirsiniz.

Psikoterapi sürecini sonlandırırken uygularsanız terapi kazanımları ve sonrasında yapılabilecekleri temalaştırılabilir.

Uyguladığım benzer birkaç sanat terapisi etkinliği bağlantılarda:


Vaka örneği

Paylaşmış olduğum bu sanat terapisi etkinliğini Türkiye’de uygulamış olan bir meslektaşımız geri bildirimde bulundu. “Mihenk taşı” da diyorlarmış. Ergenlerle grup terapisi süreçlerinde de kullanıyorlarmış. Tecrübelerinden sizinde faydalanmanız için paylaşmak istiyorum.

Bu çalışmayı çocuk terapisi sürecinde ilk seansta aile ile görüşürken uygulamışlar. Kendisi bu etkinlik ile çok kısa sürede aileyi tanıma fırsatı bulduğunu dile getiriyor.

Yirmi dakika içinde yaşamlarının seyri ve en önemli gördükleri olayları öğrenmiş oldum. Özetle hız kazandırdı.

Bu aktivite ile anne yaşamının önemli olaylarını paylaşarak yolun sonundaki “amaçlarını olumlu” bir şekilde ortaya koymuş.

Çocuk danışan ise amaçlarını belirlemekte güçlük çekmiş. Bu terapistin ileriki seansları için çalışmayı planladığı konular arasına girmiş.

Baba sembolleştirmekte güçlük çekerek, çizmek yerine yazmayı tercih etmiş.

Uzmanımıza göre bu vakada yaşam yolculuğu etkinliğini kullanmak süreci “hızlandırıyor, somutlaştırıyor ve farklı duyguların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.”

***

Vaka incelemesi

⇒ Vakada görüldüğü gibi aile bireylerinin kendini ifade etme biçimleri farklı olabilir. Her hangi bir aktivite uyguladığınızda bu adaptasyonlar danışanların kendinden de gelebilir. “Ben çizmeyi çok sevmiyorum size yazayım en iyisi” gibi. Bunlar elbette sizden de gelebilir.

⇒ Bu vakada annenin amaçlarını pozitif bir şekilde ortaya koymuş olması gerçekten çok önemli. Zira hedefler özellikle de çocuklarla ilgili olanlar negatif olma eğiliminde. “Artık şunu yapmasın…” “İnşallah bir daha böyle davranmaz…” 

Psikoterapi özellikle de evlilik terapisi ve aile terapisi süreçlerinde danışanların negatif yakınmalarını ihtiyaçlara, olumsuz amaçlarını ise pozitife çevirmeye çalışırız.

Panik ataklardan muzdarip bir danışanınız olduğunu düşünün. Amacı panik ataklarım bitsin olabilir. Bu negatif bir amaçtır. Panik atakların yerine ne olmalı hayatınızda sorusunu yöneltebilirsiniz. Bu huzur içinde yaşamak olabilir, psikolojik sağlamlık kazanarak esnek olmak olabilir ya da gamsız kedersiz biri olmak olabilir.

İlginizi çekebilir 


Ağaç çizimi

Çocuk terapisi sürecinde kullanabileceğiniz başka bir yapılandırılmış çizim de ağaç çizimi. Danışanı hızlı bir şekilde tanıyabilmeniz için yardımcı oluyor bu etkinlik.

Psikoterapist geleceği ile ilgili endişeleri olan bir çocuk ya da ergenden bir ağaç çizmesini ister. Ağacın parçaları danışanın farklı yönlerini sembolize eder.

  • Kökleri danışanın kökenlerini ve değerlerini temsil eder.
  • Çimenler günlük hayatta değer verdiği şeyleri.
  • Gövdesi becerilerini ve kabiliyetlerini,
  • Dalları amaçlarını, rüyalarını ve hayallerini,
  • Yaprakları ise hayatta ya da hayattan ayrılmış bireyleri
  • Meyveleri ise diğer bireylerden aldıkları ve başkalarına verdiklerini temsil ederler.

Not: Etik nedenlerle danışanların kendi yaptıklarını çizimleri paylaşmayı uygun bulmadım. Yukarıda paylaşmış olduğum çizimi danışanlarımdan biri yapmadı. Danışanlarım buna benzer resimler çiziyorlar. Kabaca danışanların genel olarak paylaştıklarından esinlenerek kendim bir çizim yaptım.

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Başkalarını neden doğru dürüst dinleyemiyoruz? 10 Nedeni

Dinlemek iletişim kabiliyetlerinin belki de en önemlisi. Neden kabiliyet diyorum? Çünkü kabiliyetler öğrenilebilir, geliştirilebilir. Televizyon …