Grup terapisi etkinliği: Karalamayı tamamlama – Vaka örnekleri ile

Oldukça rahatlatıcı olabilen karalama sıklıkla sanat terapisi etkinliği olarak uygulanır.

✔️ Grup terapisi etkinliği olarak da kullanabilirsiniz.

✔️ Hem ergen / çocuk terapisi süreçlerinde hem de yetişkinlerle kullanabilirsiniz.

✔️ Pratik. Bu etkinlik için sadece kağıt, kalem ve boyalar yeterli.

Grup terapisi etkinliği olarak karalama nasıl uygulanır?

⇒ Danışanlar bir parça kağıtda içlerinden geldiği gibi karalamalarını yapabilirler. Silinebilir küçük yazı tahtalarından da kullanabilirsiniz bu gibi etkinlikler için. Özellikle de çocuklarla çalışırken.

⇒ Daha sonra bu karalamalarını yanlarında bulunan kişiye uzatabilirler. Kendileri de diğer yanlarında oturan üyenin yapmış olduğu karalamayı alabilirler.

⇒ Daha sonra bu karalamayı bir resme tamamlayabilirler.

⇒ Büyük boy kağıtları tamamlaması uzun zaman alabilir Özellikle de grup terapisi etkinliklerinde orta boyutlarda kağıt seçmek daha uygun olabilir.

* Buna benzer aktiviteleri kimi zaman anneler çocuklarının resimleri için yaparlar. Annelerin böylesi sanatsal çalışmalarına sosyal medyada rastlamışsınızdır.

Grup terapisi etkinliği olarak karalama yapmaktaki amaçlar

  • Karalama yapmak şimdi ve buradaya odaklanmaya yardımcı olur.
  • Analiz yapmak yerine deneysel çalışılabilir. Bu açıdan gestalt terapi gibi hümanist yaklaşıma sahip terapistler için oldukça uygun bir etkinlik.
  • Karalamayı bir “sanat eserine” dönüştürmek danışanın hayal gücünü kullanmasını gerektirecektir.
  • Bu etkinlik ile bireyin farkındalığı, içgörüsü gelişebilir.
  • Çizim yapmak rahatlatıcı etki yaratabilir. Kaygılarla başetmeyi kolaylaştırabilir.
  • Danışan başka türlü düşünme ve oluş biçimlerini motiflerde deneyebilir.
  • Çizimler üzerine konulan motiflerde danışan kendi hayatının yansımalarını bulabilir.
  • Danışanın esnekliğini artırabilir başkasının karalamasından resim yapmaya başlıyor olmak.
  • Danışanlar grup terapisi sürecinde birbirlerine geri bildirim verebilirler. Başkasının resminin sizde uyandırdıklarını anlatmanız, o kişi hakkındaki görüşlerinizi ifade etmekden daha kolaydır.

Yöneltebileceğiniz sorular

→  Kendinizi serbest bir şekilde sınır koymaya çalışmadan ifade etmek nasıl bir deneyim? Bu şekilde rahat mı hissediyorsunuz yoksa kendinizi kontrol etme ve yönlendirme isteği baskın mı geliyor?

→ Bir karalamayı resme dönüştürmek nasıl bir deneyimdi?

→ Tam olarak ummadığınız ya da istemediğiniz bir noktadan başlamak nasıl bir deneyim? (Başka birinin karalamasından başlıyor olmak.) Günlük hayatımızda da beklenmedik şeylere değişik şekillerde cevap verebiliriz.

→ Resim size neleri çağrıştırıyor?

→ Hangi duygular deneyimlediniz süreç boyunca?

→ Yapmış olduğunuz çizim deneyimledikleri, duyguları hakkında neler söylüyor?

Çocuk terapisi sürecinde uygulama

Çocuklara boş kağıtlar ve duygu kartlarından verebilirsiniz. Kartların üzerinde mutlu, öfkeli, kızgın… gibi duyguların adı ya da resmi bulunabilir.

Çocuklardan biri karalama yapar ve arkadaşına verir. Arkadaşı resmi tamamlar. Örneğin, rastgele bir karalamayı dondurma külahına tamamlar. Duygu kartlarından biri ile özdeşleştirir. Bu durumda “mutluluk” diyelim. Sonrada bu duyguyu ve resimle ilgili bir örnek verir hayatından. “Annem bana dondurma alınca mutlu oluyorum” gibi.

– – – Vaka örneği 1 

Çocuklardan biri rastgele karalama yapar. Diğeri bu karalamayı hayalete benzeterek tamamlar. Hayaleti, duygu kartlarındaki korku ile eşleştirir. Daha sonra başka bir arkadaşı “ama hayalet gel oyun oynayalım derse amma da saçma olur” der. Duygu kartlarından şaşırmış ile eşleştirir.

– – – Vaka örneği 2 – Özgürlüğün kısıtlanması

Grup terapisinde bazı danışanlar başkalarının yaptığı karalamalarla ortaya çıkan zorluğu bir fırsat olarak görür. “Bu bana şöyle bir ilham verdi… Bana bunları hatırlattı.” 

Danışanlardan birisi kendisini engellenmiş hisseder. Zira başkasının başlamış olduğu karalama kafasında yapmak istediklerine izin vermez.

Tam olarak istediklerini ortaya koyamamanın onda uyandırdığı duyguları öğrenmek ister terapist. Yoğun bir öfke duygusunu dile getirir danışan. “Ben şöyle bir şey yapmak istiyordum, ama uyarlayamadım… beceremedim… Tam olarak istediğim şekil ortaya çıkmadı.”

Tüm bu farklı tepkileri danışanın günlük hayatında ne gibi durumlarda yaşadığını sorar terapis. Belki de çalışılması gereken temalardır bunlar.

İleride karşısına beklenmedik bir zorluk çıktığında nasıl tepkiler verelebileceği, alternatiflerini konuşurlar.

– – – Vaka örneği 3 – Mükemmeliyetçi danışan

Grup terapisti grup üyelerine yaklaşık on kağıt verir. Her bir kağıda rastgele beşer çizgi çizmelerini ister Daha sonra yanlarında bulunan kişiye bu çizimleri uzatırlar. Çizimleri alan grup üyeleri her bir kağıtta birer dakika harcayarak çizgileri bir resme dönüştürürler. Birer dakika gibi kısıtlı zamanları olduğu için mükemmeliyetçi ve yargılayıcı taraflarını susturma ihtiyacı içine girmek durumunda kalırlar.

Terapist danışanlardan birinin mükemmeliyetçi oluşunu gözlemlemler. Karalarkenki tereddütlü tavırları, resmine uzun süre başlamak da güçlük çekmesi, silip tekrar yapmaya çalışması… Yetiştiremeyince yaşadığı hayal kırıklığı ve engellenmişlik hissi. Danışan aşırı mükemmeliyetçi bir tavır içine girerek bir türlü bitirememektedir resmini.

Gözleminiz konusunda danışanınıza geri bildirim verdiğinizde farkındalığı artabilir. Belki bu egzersiz sırasında daha rahat davranmasını kendisinden isteyebilirsiniz. Meselesi günümüze, seansa taşıyarak çalışılmış olur. Bu tarz bir uygulama hümanist yaklaşıma çok uygundur.

Mükemmeliyetçi olduğunu öne süren bir danışanla herhangi bir terapi etkinliği uygulamadan çalıştığınızı düşünelim. Hayatından verdiği örneklerle çalışabilirsiniz. Danışan size mükemmeliyetçi davranmak yüzünden kötü sonuçlanan bir yaşam hikayesini anlatabilir. Bu örnekleri çalışabilir, farklı çözüm yönünde küçük adımlar belirleyebilirsiniz. Danışan bunları ev ödevi olarak alabilir. Belki ödevleri yerine getirir, belki de getirmez. Denemesi durumunda bir sonraki seansta bu tecrübesini konuşabilirsiniz. Elbette bu şekilde de danışanlarınıza faydalı olabilirsiniz. Fakat şimdi ve buradaya taşıyarak, seansın hemen içinde deneyimleme şansları da bulunuyor.

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Terapi hikayeleri: Minik Lina evde korku içinde

Bu terapi hikayesi ile evdeki çatışmalardan dolayı korku içinde yaşayan çocuklara yardımcı olmayı ve yetişkinlere …