Oyun terapisi: İyileşen kalp etkinliği

Oyun terapisi iyileşen kalp etkinliğini çocuk terapisi sürecinde kayıp yaşayan minik danışanlarınıza uygulayabilirsiniz. Etkinlik yas, boşanma gibi süreçleri çocuklar için somutlaştırabilir. Yas sürecinde yaşadıkları duyguları dışsallaştırabilirler.

Yetişkinlere ve grup terapisi süreçlerine de uyarlanabilir bu etkinlik.

İlginizi çekebilir: Dışsallaştırma

İhtiyacınız olanlar

  • Kırmızı bir kağıttan kesilmiş kalp. ♥
  • Yara bantları birkaç adet.

Oyun terapisi – İyileşen kalp etkinliği nasıl uygulanır?

Danışanınız küçükse ona hazır bir kalp kesip verebilirsiniz. Yetişkin danışanlarınızdan kendi istedikleri meteryallerden, şekilde ve renkte bir kalp hazırlamalarını isteyebilirsiniz.

Terapist: Anneni / babanı / arkadaşını kaybettikten sonra vücudunda birçok farklı duygu yaşamış olabilirsin. Kalbin acımış, incinmiş olabilir. … kaybettiğini öğrendikten sonra kalbin nasıl hissetti? Bunu gösterebilir misin bu kağıttan kalp üzerinde? Belki farklı şekillere girmiştir. Değişik şekillerde yırtılarak ayrılmıştır. Mesela şöyle…

Minik danışanınıza kağıt üzerinde neler yapabileceğini gösterebilirsiniz. “Belki şu şekilde yırtılmıştır. Birçok parçaya ayrılmıştır.”

Danışanınız kağıttan kalbi farklı parçalara ayırırken ya da katlayıp bükerken geri bildirimlerde de bulunabilir.

Danışan: [Kağıdı bir ucundan yırtar.] Üzgünüm, çünkü babam bu yaz bizimle birlikte köye gelemeyecek. [Kağıdı bir ucundan daha yırtar.] Üzgünüm, çünkü bir daha birlikte parkta oynayamayacağız. 

Danışanın kaynaklarını tespit etmek

Daha sonra danışanınıza yara bantlarını verebilirsiniz. Yara bantları çocuklar için de güçlü bir metafor olabilir. Onlar için incindikten sonra iyileşmeyi sembolize edebilir. Çocuk yara bantlarından birkaç tanesi ile kalbini iyileştirmeye çalışır.

Danışan yara bantlarının her birinin ne anlama geldiğini söyleyebilir. Bu şekilde kaynaklarını öğrenebilirsiniz. Örneğin; ona yardımcı olan arkadaşlarının ve aile bireyleri gibi sosyal kaynakları.

  • “Annemle ve kardeşlerimle vakit geçiriyorum.”
  • “Dedemlere gidiyoruz.”
  • “Yakın bir arkadaşım var…” 

Etkinliğin sonunda yırtılıp yara bantlarıyla yapıştırılmış kalbi göstererek eskisi gibi görünmediğini, fakat iyileşebildiğini anlatabilirsiniz.

Aile terapisi. Bu etkinliği tüm aile ile birlikte uygulayabilirsiniz. Her birine kalp ile duygularını ve incinmişliklerini gösterebilir. Daha sonrada kaynaklarını ortaya koymalarını isteyebilirsiniz.


Vaka örneği 1

Bu çalışmayı Türkiye’de okuyarak uygulayan bir uzmandan dönüt aldım.

Danışanı babası ile vedalaşmış olan üçüncü sınıf öğrencisi bir erkek evladı. Etkinliği kavraması kolay olmuş. “Babanı kaybettiğin de vücudunda bir yerin çok acıdı, incindi. Neresi olabilir?” suali ile etkinliği sunmuş. Minik danışan hemen emin olamamış. İkinci olarak kalbim demiş. Kağıttan bir parça kopararak bunu ifade etmiş. İki yara bandı ile yapıştırmışlar. Birinin üzerine “ailem” diğerinin üzerine ise “yakınlarım” yazmış. Bu kalbi odasına asacakmış.

Uzmanımızın önerisi büyük bir parça kağıt ile çalışmak. Yaklaşık bir kitap büyüklüğünde olması kalbin benim de önerim. Kağıdın büyük olması daha fazla kaynak bulmaya itiyor bireyleri.

Vaka örneği 2

Türkiyeden başka bir meslektaşımız bu etkinliği hapishanedeki kadın mahkumlarla grup terapisi sürecinde uygulamış. Kendisi yetişkinlerin de kolaylıkla kavradıklarını ve etkin bir çalışma olduğunu dile getirdi.

“Kalp kırıklığı ve bizi üzen durumlarda hissettiklerimiz” olarak belirlemiş grup terapisinin temasını. Ayrıca katılımcılardan “cezaevine geldikleri ilk gün yaşadıklarını hatırlamalarını” istemiş. Belirli bir anıya yönelmeleri uygulamanın etkinliğini artırmış.

Yetişkinlerle yapılan bu uygulamada katılımcılara farklı kağıtlar sunulmuş. Kendileri istedikleri renklerde (kırmızı, pembe, beyaz…) ve büyüklüklerde keserek kalp yapmışlar. Daha sonra kendilerine verilen battan istedikleri gibi keserek tamir etmeleri istenmiş. Bazı kalpler gerçekten doğrayıcıdan çıkmış gibi bir görüntüde oldukları için tekrar bir araya getirme işlemleri güçleşmiş.

“Bu istek biraz şaşkınlığa sebep oldu. Çünkü bazı kalpler oldukça parçalanmıştı. Ancak bantlar onarım ve telafi sürecindeki somutlaştırıcılar olarak etkiliydi.” 

Katılımcılar kalplerini onarmada etkili olan faktörler arasında şunları saymışlar: “Başkalarının desteği, sevgi…” Kalplerinin bir miktar iyileştiğini görmek umut uyandırmış.

Seans sonuna doğru ortaya çıkan önemli temalardan biri de “buradan çıktıktan sonra kendi kayıplarımızı onarabilecek miyiz?” Uyum ve adaptasyonla ilgili kaygılar ve buna karşın umut.


Farklı terapi etkinliklerine buradan ulaşabilirsiniz: Psikoterapi etkinlikleri

Değişik terapi vaka örneklerine buradan ulaşabilirsiniz: Psikoterapi vaka örnekleri

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Terapi hikayeleri: Minik Lina evde korku içinde

Bu terapi hikayesi ile evdeki çatışmalardan dolayı korku içinde yaşayan çocuklara yardımcı olmayı ve yetişkinlere …