Blog List Layout

Delilik tarihi: Mantık çerçevesinde bakışlar

Önceki toplumlarda delilik ekseriyetle olağan dışı güçlerin sonucu olarak görülüyordu. Antik Mısır’da ve Yunan’da insanlar tanrıları kızdırıp kendilerini delirtmek de dahil intikam almalarından korkuyorlardı. İyileşmek için de yeniden rızalarını kazanmak önemliydi. İlginizi çekebilir: Deliliğin tarihi mantık dışı dönem Milattan önce 6. Yüzyıldan itibaren insanın dünyadaki yerini doğal yollardan açıklamaya çalıştılar …

Devamını Oku

Deliliğin tarihi: Mantık dışı dönem

Üç temel soruya tarihteki farklı toplumlar çerçevesinde cevaplar getiriyor olacağım bu yazıda. Kimlere deli deniyordu? Deliliğin sebebi olarak insanlar neyi görüyorlardı? Deli olduğuna kanaat getirilen kişiler nasıl tedavi ediliyor ya da kontrol altında tutuluyorlardı? Deliliğin tarihi oldukça eskiye uzanıyor. Arkeolojik kazılarda 7000 yaşının üzerinde iskelet kafaları bulunmuştur üzerlerinde küçük delikler …

Devamını Oku

Giderek yaşlanan bir toplumda psikoterapi: İleri yaştaki kişilerle psikoterapi

Yaşlı Bireylerde Psikolojik Rahatsızlıklar ve Psikoterapi 1) Yaşlı Bireylerde En Sık Görülen Psikolojik Rahatsızlıklar Yaşlı bireylerin ruhsal gereksinimlerini ciddiye almamız gerekiyor. Birçoğu asrın vebalarından biri olan yalnızlıktan muzdarip. Yalnızlık birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Yaşlılarda en çok teşhisi konulan psikolojik rahatsızlıklar depresyon ve uyku bozukluğu. Yaşlandıkça intihar riski de artıyor. Psikolojik …

Devamını Oku

Başkalarını neden doğru dürüst dinleyemiyoruz? 10 Nedeni

Dinlemek, bence iletişimde en önemli becerilerden biri. Neden beceri diyorum? Çünkü öğrenilebilir, geliştirilebilir bir şey bu. Televizyon programlarında birbirini hiç dinlemeyen konukları gördünüz mü?Aynı şey ailede, arkadaş gruplarında da yaşanıyor: herkes bir ağızdan konuşuyor, kimse kimseyi dinlemiyor. Bizim gibi işi dinlemek olan terapistler için bu ortamlar gerçekten zor. Çünkü başkalarının …

Devamını Oku

Psikoloji tarihini bilmek neden önemlidir?

Psikoloji Tarihi Neden Önemli? Psikoloji tarihi, psikolojinin alt dalları arasında nedense en çok göz ardı edilenlerden biri. Oysa ki ülke olarak tarihe epey ilgiliyiz diye düşünürüz, değil mi? Ama ne yazık ki psikoloji tarihi bu ilgiden pek nasibini almıyor. Tarihçilere göre olayların gelişim sürecini bilmek olmazsa olmaz. Peki ya psikologlar …

Devamını Oku

Sanat terapisi etkinliği: Yaşam yolculuğu

Yaşam Yolculuğu: Sanat Terapisine Yaratıcı Bir Dokunuş Psikoterapi sürecinde kullanabileceğiniz hem yaratıcı, hem de anlamlı bir sanat terapisi etkinliği arıyorsanız, “Yaşam Yolculuğu” işinize yarayabilir. Bu yapılandırılmış çizim etkinliği, danışanın yaşamını bir yolculuk olarak görmesini ve bunu bir resimle ifade etmesini sağlıyor. Uygulaması oldukça kolay. Üstelik “yaşam pınarı” gibi halatlarla yapılan …

Devamını Oku

Kitap incelemesi: Erol Göka “Hayatın anlamı var mı”

Hayatın Anlamı Üzerine: Notlar ve Düşünceler Hayatın anlamı hakkında yazılmış, çizilmiş sayısız kaynak var. Prof. Dr. Erol Göka, bu konuyu varoluşçu felsefenin ışığında, psikiyatrik bir bakış açısıyla ele alıyor. Hayata ve Aşka adlı kitabında “Hayatın anlamı var mı?” sorusuna yanıt aramıştı. Elimdeki bu yeni kitabında ise meseleyi daha da derinleştiriyor. …

Devamını Oku

Engin Geçtan: Hayat kitabı özeti

Engin Geçtan, Hayat kitabında geriye dönerek hayatı derinlemesine sorguluyor. Konuyu sadece ruh sağlığı açısından ele almakla kalmıyor; aynı zamanda fizik, biyoloji, sosyoloji, antropoloji ve tarih gibi farklı disiplinlerden de bakıyor. Kendi yaşam deneyimlerini ve danışanlarından edindiği izlenimleri de paylaşıyor. Geçtan, sık sık farklı yazarlar ve psikodinamik kuramcıların düşüncelerine başvuruyor. Kitabında …

Devamını Oku

Çocuk terapisi: Travma tetikleyici etkenleri saptama

Çocuk terapisi sürecinde travma (örselenme) vakaları ile çalışırken tetikleyici etkenleri (stresörleri) tespit etmek oldukça önemlidir. Travma tetikleyici etkenler nelerdir? Travma tetikleyici etkenler, çocuğun hayatında duygusal ve davranışsal etkiler yaratan faktörlerdir. Örnek: İstismara maruz kalmış bir çocuk, kötü deneyimini her pazar günü bırakıldığı bakıcının yanında yaşadığını varsayalım. Bu durumda, pazar günleri …

Devamını Oku

Özgüven etkinliği: Kutunun içi ve dışı

Özgüven etkinliği – Kimler için uygun? Ergenlerle çalışırken en önemli konulardan biri, onların aşağıdaki gibi sorulara, endişelere ve yargılara yanıt aramalarına destek olmaktır: “Ben kimim?” “Nasıl biri olmak istiyorum?” “Sevilen ve değer verilen yönlerim neler?” “Yeterli değilim.” “Vücudum yeterince güzel değil.” “Daha güzel, daha zayıf, daha … olmalıyım.” Bu tür …

Devamını Oku