Optimist: Optimist olmak gerçekçi olmaktan neden daha iyidir?

Optimist olmak iyimser olmaktır.

Pesimist olmak kötümser olmaktır.

Realist olmak gerçekçi olmaktır. 

Optimist Latince en iyi anlamına gelen optimum kelimesinden türemiştir.

Optimist bireyler kötü şeylerden ziyade iyi şeylerin olacağına dair kararlı bir inanca sahiptir.

Optimist (Felsefe)Bu dünyanın mümkün olan en iyi dünya olduğuna, iyiliğin nihayetinde kötülüğe üstün geleceğine inanılır. 

Felsefe özelinde optimizm konusu ile ilgili yazının sonunda daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

Optimist (Psikoloji). Optimist / iyimser olmak öğrenilebilen kişisel bir özelliktir. Optimizm kavramının bu bağlamda bilişsel olduğu düşünülür.

Optimist insanlar için en çok kullanılan metafor bardağın dolu tarafını gördükleridir. Her şeyin kötü gittiği durumlarda bu gibi insanlar yalnızca bir bacağım kırıldı diyebilirler.


Optimist olmak saflık mıdır?

Gerçekçi olduğunu iddia edenler iyimser olmayı bir saflık olarak nitelendirir.

Oysa ki birçok araştırma optimist olanların gerçekçi / realist olduklarını ortaya koyuyor. İyimserler çevrelerindeki olumsuzluklara odaklanan kötümserlerden farklı bir tutum içindedir.

Optimist olmak fiziksel sağlımızı korumamıza katkı sağlar. Psikolojik hastalıklara yakanlanma riskimizi azaltır. Bu etki farklı gruplarla yapılan bilimsel çalışmayla ortaya kondu. Pozitif Psikoloji akımının kurucusu olan Martin Seligman bu alanın öncüsüdür.

Bireyin başarısını üç şey belirler: yetenek, motivasyon, optimist olmak. – Martin Seligman

Seligman yaptığı çalışmalarda iyimserlerin okul ve iş hayatında daha başarılı olduklarını ortaya koydu. Hatta daha da ileri gitti Seligman. Optimist olmanın öğrencilerin başarısını zeka seviyelerinden daha çok etkilediğini öne sürdü. Seligman’a göre üniversiteye girişlerde uygulanan testlerden daha iyi bir belirleyici olabilir optimizm testi.

İlginizi çekebilir: Pozitif Psikoloji nedir? Martin Seligman Kimdir?

Optimist olmak ne kadar faydalı?

Birçok çalışma gösteriyor ki optimist bireyler daha rahat yaşıyorlar. Daha fazla üretiyorlar ve daha fazla arkadaşa sahipler.

Sıklıkla pembe gözlükler takıp, gerçeklikten belki de uzaklaşan bireylerin de psikolojik ve fiziksel olarak daha sağlıklı kaldıkları görülüyor.

Elbette optimist olmak tüm problemlerimizi çözmez. Arada kaygılanmak, pesimist olmak, bireyin hayatına yapıcı sonuçlar getirebilir. Daha tedbirli yaşamaya itebilir onları. Kötü sonuçlara hazır hale gelebilir kişi.

Optimistler daha fazla şeyi başarabileceklerini düşünerek, daha fazla sorumluluk alabiliyorlar. Bu da onları yorabiliyor, tüketebiliyor.


Gerçekçi olmak nedir?

Peki gerçekçi olmak nedir? Birçok insana göre gerçekçi olmak, kötümser olmaya oldukça yakındır. Oysaki gerçekçi insan vakaları tamamiyle önyargılardan arınmış olarak, filtreler uygulamadan, pozitif ve negatif bakış açıları getirmeden inceler.

Ben kötümser değil gerçekçiyim. Sıklıkla bunu duyarız. Peki gerçekçi olmak, iyimser / optimist olmaktan daha mı iyidir?

Prensipte gerçekçi bireyler mümkün olan en objektif şekilde olayları değerlendirmeli. Fakat psikoloji bilimi bize tamamiyle objektif bir yaklaşımın mümkün olmadığını söylüyor. En azından her zaman olmadığını.

Değerlendirmelerimizi nasıl yaparız? Her durumda belirleyici olabilecek binlerce detay ve bu ayrıntılarla bağlantı kurabileceğimiz binlerce yaşanmışlığımız var.

Gerçekçi bir karar verebilmek için yapmamız gereken bilişsel işlemleri yerine getirmemiz oldukça güç olurdu. Bu nedenle yalnızca birkaç unsura odaklanırız. Odaklandığımız noktalar olumlu ya da olumsuz olabilirler.

Optimist bireyler daha olumlu noktalara, kötümser olanlar ise daha negatif olanlara odaklanmaya eğilimli olurlar. Fakat her ikisi de yanlıştır denilemez.

Pozitif bir bakış açısına sahip olmak demek, kendinizi kandırmak anlamına gelmez. Yalnızca daha farklı noktalara odaklanıldığı anlamına gelir.

Bilimsel araştırmalara göre optimist  bireyler;

  • Yaşadıkları talihsizlikleri geçici görürler.
  • Yaşadıkları olumsuzlukların kısıtlı sonuçlar doğuracağını öne sürerler.

Optimist olmak başarısızlıkları ve başarıları nasıl düşündüğünüzle alakalı

Başarısızlık karşısında optimist şöyle düşünür. Bu geçici bir durum. Ben bunu değiştirebilirim. Nihayet bu sadece bu durumla alakalı.

Başarısızlık karşısında kötümser şöyle düşünür. Hepsi benim suçum. Bu sonsuza kadar böyle devam edecek. Yaptığım her şeye sirayet edecek.

Başarılı olunca optimist şöyle düşünür. Bu sonsuza kadar sürücek. Bunu ben yaptım. Bana başka durumlarda da yardımcı olacak.

Başarılı olunca kötümser şöyle düşünür. Kötümser birey başarıyı bir kenara atar. Ben yapmadım. Bu bana sadece bu durumda yardımcı olacak. Hayatımın sadece bu sahasıyla alakalı.

İlginizi çekebilir: Kötümserlikten nasıl kurtulurum

Gerçekçi bireylerin olumlu özellikleri

  • Gerçekçi bireyler büyük resmi görürler.
  • Hem negatif hem pozitif yanlarıyla yaşadıklarını değerlendirirler.
  • Ayakları yere basar.
  • Yargılayıcı değillerdir.
  • Daha objektif yaklaşırlar.
  • Gerçekle hayali birbirinden ayırırlar.
  • Bardağın dolu tarafını görmeye çalışmak yerine bardağı doldurmaya çalışırlar.

Gerçekçi bireylerin olumsuz özellikleri

  • Yeterince kanıt toplamadan karar verebilirler.
  • Objektif olamayabilirler.
  • Başkalarının özellikle de optimist olanların önerilerini kulak ardı edebilirler.

Gerçekçi olmak optimist olmaktan daha mı iyidir?

Gelin gerçekçi olduğu iddia eden bireylerin öne sürdükleri önermeleri inceleyelim. Gerçekçi olmanın kendilerine şu faydaları sağladığını iddia ederler.

Gerçekçi insanlar olarak en kötü senaryolara hazırlıklıyız. 

  • Gizliden gizliye kötü sonuçların ortaya çıkmasını umut etmiyoruz.
  • Her ne kadar en iyisini umut etsek de, umduğumuz sonucun gerçekleşmemesi durumunda meydana gelebileceklere de hazırlıklıyız. Bir B planımız daha var. İşler kötüye gitmeye başladığında bir B planına sahip olmak çok daha iyi.

Gerçekçi olmak herkese güvenmemektir. Bu da fayda getirebilir.

  • Bazı insanlar yeni tanıştıkları kişi aksini ispat etmediği müddetçe ona güvenirler. Bu baştan verilmiş bir kredidir. Fakat gerçekçiler bu tarz bir iyimserliği saflık olarak nitelendirir.
  • Birçok insan başlangıçta başkalarına daha kolaylıkla güvenebilir. Ama zamanla hayat tecrübeleri insana güvenmenin zararlarını gösterdikçe bu idealinden vazgeçer. Sadece insanlığa inanarak hümanist yaklaşımla başkalarına güvenmemek gerektiğini iddia eder gerçekçi olanlar. Daha yüksek kriterlerin konması gerektiğine inanırlar.
  • Burada ortaya atılan yeni bir kavram da koruyucu kötümserlik. Bazı kişiler beklentilerini düşük tutarak ileride doğabilecek olan hayal kırıklığından kendilerini korurlar. Bu tarz bir koruyucu mekanizma kısıtlı oranda fayda sağlayabilir. En azından bu kişilere daha güçlü savunma mekanizmaları kazandırılmadan ellerinden alınmamalı.

Güzel şeylerin emek vermeden olacağına inanmayız.

  • Bu nedenle amaçlarımıza ulaşmak için çok çalışırız.
  • Hayatta başarılar elde edenler kendilerini sıkıntıya sokarak, emek ve çaba gösterenlerdir. Bu nedenle çok çalışarak başarı elde etmeye gayret ederiz. Mucizelerin gerçekleşmesini ya da başkalarından yardım gelmesini beklemeyiz. Gerçekçi hedeflerimize ulaşmak için çabalamaya hazırızdır.

Biz sevgiye inanıyoruz. Fakat bazılarının bunu bizden faydalanmak için kullanabileceğininde farkındayız. 

  • Yeni biri ile tanıştığımızda ona şüphe ile yaklaşırız. Bu dünyada kimseye güvenilmemesi gerektiğini düşündüğümüz anlamına gelmiyor. Ama Dünya’da sevgimizi ve iyi niyetimizi süistimal etmek isteyecek olan insanların yaşadığının farkındayız. Bu gibi kişilerden uzak durmakta kararlıyız.
  • Arkadaşımız gibi görünen, hayatımıza girerek sırlarımızı öğrendikten sonra heryerde anlatan insanların farkındayız. Bu nedenle hayatımıza kimleri alacağımız konusunda dikkatli davranıyoruz.
  • Bir kere biri bizi aldatmayı başarırsa, o kişiye bu şansı bir daha kolay kolay vermeyiz.

Gerçekçi olmakta kararlıyız. Bizi kolay kolay optimist yapamazsınız.

  • Hakkımızda ne düşündüğünüz umurumuzda bile değil. İyimser olmanın faydalarını sıralamanızda. Aşırı kötümserlikten kurtulmamız gerektiğini söyleyen insanlar bizi deli eder. Sırf sizin güzel hatırınız için tüm karakterimizi mi değiştirelim. Gerçekçi olmayı seviyoruz. Bu günlük hayatta karşımıza çıkan birçok zorlukla baş edebilmemiz konusunda yardımcı oluyor.

Hem gerçekçi hem de mutlu olmak için ne yapmalıyım?

Öncelikle gerçekçi olduğunuzdan ve saklı bir kötümser olmadığınızdan emin olun.

Her zaman yaşadığınız negatif tecrübelerden ötürü genellemeler yapmaktan çekinin. Yaşadığınız tecrübe hayatınızın bir alanıyla ilgili, tüm özelliklerinizi kapsamıyor. Aynı şekilde bu olay kalıcı olmayabilir.

Yaşadığınız negatif tecrübelerden ötürü kendinizi suçlama eğiliminden uzak durun. Kötü bir sınav geçirmenizin tek nedeni sizin kabiliyetsizliğiniz değildir. Birçok dış faktörde bunda etkili olur.

Pozitif bir olay meydana geldiğinde de bu başarıda oynadığınız rolü küçümsemeyin. Kötümserler genellikle başarılar için başkalarını överler. Tam tersi negatif bir sonuç alındığında da kendilerini suçlarlar. Önemli olan dengede kalabilmek.

İlginizi çekebilir: Aşırı kötümserlikten kurtulmak

Gerçekçi ol imkansızı iste anlamı

En iyinin olacağını umut ederken, aynı zamanda en kötü senaryoya hazırlanmaktır.

İngilizce “Hope for the best, plan for the worst” deyimine karşılık gelir.

Mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz. Birçok acımasızlığın ve haksızlığın yaşandığı bir dünyadayız. Beklemediğimiz anlarda büyük bir trajedi ile karşılaşabiliriz. Örneğin; ölüm, ağır bir hastalık ya da kaza. Bunun farkında olmak gerçekçi bir yaklaşım olur.

Her ne kadar bu olumsuzluklara odaklanmasak da, bunları görmezden de gelmeyiz. Hayatın doğal bir parçası olarak görürüz.

***

Peki siz nasılsınız? Daha çok gerçekçi mi? Kötümser mi? Yoksa iyimser mi? Bazı durumlarda diğerlerinden daha mı gerçekçi olabiliyorsunuz? Olaylara baskın olarak nasıl tepki veriyorsunuz? Kendinizi gerçekçi olarak değerlendiriyorsanız, tamamiyle objektif olduğunuzdan emin misiniz?

İlginizi çekebilir: Umut nedir


Optimist nedir – Optimizm ve Felsefe

Optimizm – Leibniz

Leibniz’e göre Tanrı dünyayı optimum bir şekilde yarattı. Yani mümkün olan en iyi şekilde. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz dünya mümkün olan en iyi dünyadır.

Optimizm Voltaire

Voltaire Leibniz’i oldukça gerçek dışı bulmuştur. Yazdığı eserlerinde dünyanın optimal bir şekilde yaratıldığına inanan optimist filozoflarla Dünya’da meydana gelen birçok olumsuzluğa dikkat çekerek dalga geçmiştir.

Optimizm Hume

Hume Cosmos’un yaratıcısı hakkında fazlaca fikir sahibi olamadığımızı söylemektedir. Hume bu nedenle dünyanın geleceği hakkında iyimser olmaktan ziyade şüphecidir. Yaratıcıyı tanımıyorsak, onun dünya hakkında ki planını da bilemeyiz. Bu şekilde dünyanın geleceğinin optimist ya da pesimist olacağınıda bilemeyiz.

Optimizm – Schopenhauer

Schopenhauer’in dünyaya bakış açısı oldukça pesimisttir. Optimist olanların aksine içinde bulunduğumuz dünyanın mümkün olan en kötü dünya olduğunu öne sürer.

Bundan daha kötü bir dünyanın varlığını sürdüremeyeceğini dolayısıyla dünyanın varlığını sürdürebilecek en kötü dünya olduğunu söyler.

Optimizm Descartes

Descartes bilimin ışığında insanlığın ilerleyebileceğine dair optimistti. Laik, bilim odaklı bir yaşamın korkudan, hastalıklardan ve yokluktan kurtaracağına inandı. İnsanlar kendi çabalarıyla yaşadıkları Dünya’yı güzelleştirme kapasitesine de sahiptir.

Tıp ilminin gelecekte insanları hastalıklardan kurtaracağına, yaşlılığın getirdiği zayıflığa çare olacağına inandı.

Descartes ile benzer bir optimizm anlayışını paylaşan Alexander Pope ise insanın kendisini Tanrı yerine koymaması gerektiği üzerinde durdu.

Optimist nedir, Optimist ne demek adlı bu yazıya eklemek istedikleriniz varsa lütfen paylaşın.

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Çocuklarla farkındalık nefes çubuğu etkinliği

Son yıllarda bilişsel davranış terapi, pozitif psikoloji gibi alanlarda başta olmak üzere farkındalık (mindfulness) üzerine …

4 Yorumlar

  1. Çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler.

  2. Güzel bir açıklama olmuş. Elinize emeğinize sağlık Tuba Hanım. Psikolojiye meraklı biri olarak oldukça tatmin edici..?