Terapi çeşitleri nelerdir? Psikoterapi çeşitleri nasıl uygulanır?

Terapi çeşitleri

Terapi çeşitleri / hizmetleri

  1. Bireysel terapi 
  2. Evlilik terapisi
  3. Aile terapisi 
  4. Çocuk terapisi 
  5. Grup terapisi / kendi kendine yardım grupları
  6. Online terapi

Terapi yöntemleri / yaklaşımları

  1. Psikodinamik yaklaşım
  2. Bilişsel davranışçı terapi
  3. Hümanist yaklaşım
  4. Sistemik aile terapisi

1) Terapi çeşitleri – Bireysel terapi

Terapi çeşitleri arasında en sık uygulanan psikoterapi hizmeti bireysel terapidir.

Bireysel terapi nedir? Psikoterapistin psikosomatik ve psikolojik hastalıklardan muzdarip, davranış bozuklukları olan ve bireysel gelişim arzulayan danışanla çalışmasıdır. Psikoterapist birebir veya başka bir terapist meslektaşıyla birlikte çalışabilir.

Psikoterapist kimdir? Psikoterapist psikoterapi eğitimi almış olduğu farklı terapi yöntemlerini / yaklaşımlarını kullanır. Danışanların şikayetlerini ortadan kaldırmayı, davranış değişikliklerine yardımcı olmayı, kişisel büyüme sürecine destek olmayı amaçlarlar. Tedavi edici müdahalelerde  bulunurlar.

Terapi çeşitleri arasında bireysel terapinin etkinliği. Yapılan bilimsel araştırmalar diğer terapi çeşitleri gibi bireysel terapinin de faydalarını ortaya koymuştur. Psikolojik hastalıkların ortaya çıkardığı belirtilerin azaltılması noktasında etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bireysel terapi uygulayan uzmanlar kimlerdir. Bireysel terapi hizmetlerini farklı terapi yöntemlerini / yaklaşımlarına bağlı metotlarda psikoterapi eğitimi alan psikoterapistler yapar.

İlginizi çekebilir: Psikoterapist nasıl olunur

Terapi çeşitleri – Bireysel terapide amaçlar

Bireysel terapide amacı ve konuşulan konuları danışanın ihtiyaçları belirler.

  • Psikolojik hastalıkların ortaya çıkardığı belirtileri hafifletmek ve ortadan kaldırmak
  • Arzu edilen davranış değişikliklerine yardımcı olmak
  • Bireylerin başa çıkma kabiliyetlerinin farkına varmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak.
  • Bireyin mutluluk ve umut düzeyini artırmak.

Terapi çeşitleri – Bireysel terapinin tercih edilmesinin sebepleri

  • Özel meselelerini aile bireyleri, eşleri veya grup içerisinde tartışmak istemeyen danışanlar.
  • Aile bireyleri ya da eşleri gelmek istemedikleri için bireysel terapi dışında tercihi olmayan danışanlar.
  • Psikanalistler psikolojik rahatsızlıkların temelinde bastırılmış duygular olduğuna inanır. Kişinin mahremiyetinin korunması için bireysel terapiyi tercih ederler.
  • İnsanlar utanıp sıkılmadan rahatça konuşabilirler.

Daha fazla bilgi için bakınız terapi çeşitleri: Bireysel terapi nedir?

2) Terapi çeşitleri – Evlilik terapisi

evlilik terapisi, ilişki terapisi terapi çeşitleri

Terapi çeşitleri arasında en hızlı gelişeni evlilik terapisidir. Evlilik terapisi birçok çift tarafından boşanmaya gitmeden önceki son çare olarak görülür.

Evlilik terapisi yerine çift terapisi ya da ilişki terapisi terimleri de kullanılır. Böylece ilişki terapisi evlenen ya da evlenmek üzere olan çiftler dışındaki yaşam tercihlerini de kapsamış olur.

Evlilik terapisine çiftlerin gelme amaçlarından bir kısmı şunlardır. Birlikteliklerinin kalitesini artırmak, önemli konularda karar vermek, aralarında ki çatışmalara son vermek, farklı yaşam evreleriyle; yas, ayrılık, göç, hastalık gibi daha iyi baş etmek.

Çiftlerden birinin psikoterapiye katılmak istemediği durumlarda diğeri psikoterapiye yalnız başlayarak çözüm yolunda adımlar atabilir. İleri ki seanslarda diğer eşi davet etmek daha uygun olacaktır. Davet edilen eş ilk seanslara sadece dinleyici olarak katılabilir. Başlangıçta gönülsüz olan eşte bir süre sonra ihtiyaçlarını ve ızdıraplarını dile getiriyor olmaktan mutluluk duyabilir. Fakat her eş sırlarını diğeri yanında paylaşmak ya da mahrem duygularını başkaları yanında paylaşmak istemez.

Evlilik terapisi avantajları. Evlilik terapisinde psikoterapist her iki eşi de duyma fırsatına kavuşur, ilişkilerini gözlemleyebilir ve geri bildirimde bulunabilirler.

Terapi çeşitleri – Evlilik terapisinde konuşulan konular 

  • Eşlerin ihtiyaçları, evlilik beklentileri, ödün verme
  • Geniş akraba üyelerinin müdahalesi, sınırlar
  • Çocuk yetiştirme
  • İletişim güçlükleri, güç, çatışma
  • Duygusal ve cinsel yakınlık
  • Kıskançlık, saygı, sadakat, ihanet
  • Evliliğe adapte olmak, birbirlerine uyum sağlamak
  • Boş vakitlerde yapılan uğraşlar

Daha fazla bilgi için terapi çeşitleri: Evlilik terapisi

3) Terapi çeşitleri Aile terapisi

Aile terapisi nedir nasıl uygulanır. Terapi çeşitleri aile terapisi.

Terapi çeşitleri arasında ülkemizde en hızla yayılan aile terapisidir. Aile terapisi aile üyelerinin birbirlerine yardımcı olmalarına yardımcı olur. Terapi çeşitleri arasında aile terapisi birçok farklı durumda yardımcı olabilir.

  • Aile anlaşmazlıklarında,
  • Çocuklarla ilgili davranış problemlerinde,
  • Aile bireylerinde madde bağımlılığı, fiziksel ve psikolojik hastalıklar bulunduğunda,
  • Yaşlılık, kültürel uyum, travma, boşanma gibi yaşam evrelerinde yardımcı olabilir.

Birbirinden farklı olan aile bireyleri yaşamlarının zorlu evreleriyle başa çıkmakta güçlük çekebilirler. Bazı aileler hastalık, boşanma, travmatik olaylar, yas süreci gibi zorlu zamanları atlatmakta güçlük çekerler. Yardıma ihtiyaç duyarlar. Aile terapisi aile üyelerine bu meseleleri güvenli bir ortamda tartışma imkanı verir.

Aile terapisi bir ya da iki terapist tarafından, genellikle 1,5 saatlik çifte seanslar şeklinde haftada bir kere gerçekleşir. Aile üyelerinden motivasyonu olanların hepsi ya da bir kısmı sürekli ya da misafir olarak terapiye katılırlar.

Aile terapisinin amaçlarından bazıları şunlardır. Aile bireyleri arasında işbirliğini artırmak, problemlerin çözümünde yardımcı olmak. Aile bağlarını kuvvetlendirmek, aile üyelerini güçlendirerek başa çıkma yöntemlerini geliştirmek.

Daha fazla bilgi için bakınız terapi çeşitleri: Aile terapisi

4) Terapi çeşitleri – Çocuk terapisi 

çocuk terapisi, çocuk psikoterapisi, terapi çeşitleri

Terapi çeşitleri arasında Türk aileleri tarafından en çok başvurulan psikoterapi hizmeti çocuk terapisidir.

Ebeveynlerden çocuk yetiştirme konusunda çok şey beklenmesine karşın onlara çok az destek olunur.

Ebeveynlik birçok zaman oldukça zordur. Böyle zamanlarda her gün gördükleri çocukları hakkında objektif olmakta güçlük çeken aileler dışarıdan bakan bir göze ihtiyaç duyarlar.

Terapi çeşitleri – Çocuk terapisine başvurma nedenleri

  • Çocuklarının davranış problemleri,
  • Ders stresi
  • Kötü alışkanlıkları
  • Aile krizleri
  • Yas, ayrılık, göç, boşanma gibi yaşam evreleriyle baş etme konularında destek için

Bu durumların dışında çocukların travmaya uğramaları gibi durumlarda çocuk koruma programlarıyla çocuk ve bakıcılarından psikoterapiye gitmesi istenebilir. Henüz hayatta tecrübesiz olup baş etme mekanizmaları gelişmemiş çocuklar tepkilerini genellikle dolaylı yollardan gösterirler. Derslerinde geri kalma, isteksizlik, karın ağrıları gibi somatik tepkiler, agresif davranışlar gösterirler.

Terapi çeşitleri – Çocuk terapisinin faydaları

Terapi çeşitleri arasında çocuk terapisi ile çocuklar yaşadıkları stresli olaylarla daha iyi baş edebilir. Psikolojik hastalıklardan kaynaklanan belirtileri yok edilebilir ve ilişkilerini düzenleyebilirler.

Çocuklar terapiye gelmekten çekinebilirler. Yaşamış oldukları güçlüklere karşın çocuklar ve ergenler terapiye gelmekten çekinebilirler. Onların endişelerini gidermek için açıkça bilgilendirilmeli, soruları önceden cevaplanmalı, doktor muayenesi gibi olmadığı ve terapinin onların hayatını kolaylaştırabileceği onlara söylenmelidir.

Çocuk terapistleri kimlerdir. Çocuk terapistleri şu konularda bilgi sahibidir. Çocukların gelişimi, geçirdikleri psikolojik hastalıklar, teşhis koyma, çocuk davranışlarını gözlemleme ve oyun terapisi gibi terepatik nasıl çalışılabileceği konuları. Belirli bir psikoterapi yaklaşımında eğitim alan terapistler, eğitimleri boyunca çocuk terapisi konusunda kendi metotlarının yaklaşımını öğrenirler. Bunun dışında oyun terapisi konusunda kendilerini geliştirebilirler. Kimi terapistler yoğunluklu olarak çocuklarla çalışarak bu konuda kendilerini geliştirirler.

Çocuk terapisi sürecinde ailelerle işbirliği önemlidir. Sık sık ailelerle birlikte çalışılır. Çocuk terapisi etik konusunda diğer terapi çeşitlerinden daha çok hassasiyet gerektirir.

Daha fazla bilgi için terapi çeşitleri: Çocuk terapisi

5) Terapi çeşitleri Grup terapisi

grup terapisi, grup psikoterapisi, terapi çeşitleri

Grup üyeleri bir araya gelerek meselelerini paylaşarak birbirlerine geri bildirim ve destek verirler.

Terapi çeşitleri arasında en ekonomik olanı olan grup terapisi yaklaşık on hasta ile bir ya da iki terapistin ortak çalışmasıdır.

Terapi çeşitleri – Grup terapilerine üye kabul edilmesi

Grup terapileri yeni üyeleri kabul edip etmemelerine göre kapalı ve açık grup terapileri olarak anılırlar. Gruplar genellikle dönem başlarında yeni üyeler kabul ederler ve süreleri değişiklik gösterir. Aynı konu etrafında toplanacak olan grup üyeleri farklı sosyal kurumlar, klinikler ve medya yoluyla yeni başlayacak olan grup terapisini duyururlar. Bunun haricinde bireysel terapistler ve diğer klinik uzmanlar uygun olan danışanlarını grup terapisine yönlendirirler. Grup terapilerinin üyeleri kabul şartları olabilir. Grup terapistleri yeni üyelerinin kabulünden önce bir görüşme yapabilir. Bir çok grup hastalık hastası olan, psikotik sıkıntıları olan, aşırı agresif, sosyopat olanlar gibi üyeleri gruba kabul etmezler.

Terapi çeşitleri – Grup terapilerinin uzunluğu

Kimi grup terapileri yıllarca yeni üyelerin katılımıyla devam ederken diğerleri kısa bir süre örneğin psikiyatride kalış müddetince devam eder. Genel grup terapisi uygulaması haftada bir kere çifte seanstır. Psikiyatri ve yatılı hastaların bulunduğu kliniklerde uygulanan grup terapileri ise daha yoğun olabilir.

Terapi çeşitleri – Grup terapisi temaları

Belirli bir kronik hastalık ya da psikolojik hastalığın teşhisi konmuş hastalar. Alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılıkları dışında seks, alışveriş bağımlılıkları olanlar. Yas, boşanma gibi stresli yaşam evrelerini geçiren hastalar.

Terapi çeşitleri arasında grup terapisi birçok nedenle tercih edilebilir. Maddi açıdan en uygun olan terapi çeşididir. Kısıtlı psikoterapistin olduğu durumlarda bir terapist birçok danışana ulaşabilmiş olur. Danışanlar sadece terapistten değil, grup üyelerinden de geri dönüşüm alabilir. Alacakları önerileri kullanabilir, cesaretlenebilirler. Başkaları içerisinde konuşmaya çekinen danışanlar grup içerisinde bunu aşabilirler.

Aynı dertlerden muzdarip grup içerisinde bireyler kendilerini daha anlaşılmış, güvende, kabul görmüş hissederler.

Grup terapisi çok faydalı olmasına rağmen birçok danışan farklı çekincelerle grup terapisine gitmek istemez. Tereddütlerinden bazıları diğer grup üyeleri arasında özellerini paylaşmak istememek, başkalarının hastalıklarından kapmak ve diğer üyelerden korkmak gibi. Grup terapisinden önce ön bir eğitim almak bu endişelerin giderilmesinde önemli bir yer tutar.

Grup terapisi diğer terapi çeşitleri ile kıyasla bazı dezavantajları bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır. Grup terapilerini organize etmek oldukça güçtür, grup üyeleri aralarında tartışmalar çıkabilir. Bireysel terapide olduğu gibi terapist birebir danışanlarıyla ilgilenemez ve grup üyelerinin yaptıkları geri bildirimler her zaman pozitif olmayabilir. Terapi çeşitleri arasında uygulaması ve organize etmesi en güç olan grup terapisidir. Bu nedenle grup terapistleri tecrübeli uzmanlar arasından seçilir.

Daha fazla bilgi için bakınız terapi çeşitleri: Grup terapisi

6) Terapi çeşitleriOnline terapi

Online terapi, e-terapi, web terapi, sanal terapi. Terapi çeşitleri

Web terapi, online terapi, sanal terapi gibi isimlerle anılır. Terapi çeşitleri arasında en yeni olanı online terapidir.

Web terapi nasıl verilir. Web terapi ile psikolojik destek e-posta, online video, metin yazma programlarıyla verilir.

Web terapi kimler için uygundur. Web terapi uzaklık, hastalık, çocuk bakımı, ulaşım imkanları gibi nedenlerle psikoterapi almaya gitmekte güçlük çekenler için alternatif oluşturmaktadır. Terapi çeşitleri arasında en esnek saatlerde çalışma imkanı veren web terapidir.

Daha fazla bilgi için bakınız terapi çeşitleri: Online terapi nedir?

Terapi çeşitleri – Gelişimi

Sigmund Freud bireysel terapi uygulamalarını başlattı. Psikanalist olan kızı Anna Freud çocuk travmaları ile ilgilenmeye başladı. Dünya savaşlarının gerçekleştiği dönemde artan ihtiyaç bunda önemli bir rol oynadı. Anna Freud psikanalizin çocuklara uygulanması konusunda öncülük etti.

Zamanla terapi yöntemlerinin ilerlemesiyle başka terapiler gelişti. Psikoterapi hizmetleri çiftlere, ailelere ve gruplara doğru genişledi. Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve insanların daha mobil olması ile, online terapi gündemimize girdi.

!!! Terapi çeşitleri arasında geçişler olabilir. Bireysel terapi olarak başlayan terapi bir süre sonra evlilik terapisi ya da aile terapisi olarak devam edebilir. Danışanın ihtiyaçlarına uygun olarak farklı aile üyeleri ve kişinin yakınları terapiye davet edilebilir. Bireyin taşınmasından sonra yüz yüze başlayan terapi web terapi olarak devam edebilir.

Terapi çeşitleri hakkında eklemek istedikleriniz varsa lütfen paylaşın.

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Terapi hikayeleri: Minik Lina evde korku içinde

Bu terapi hikayesi ile evdeki çatışmalardan dolayı korku içinde yaşayan çocuklara yardımcı olmayı ve yetişkinlere …

One comment

  1. Cunku bir cok yeni kurulan psikoterapi okulu, bir terapi metodu olmaktan ote, yeni bir terapi yontemi oldugunu savunur.