iyimserlik çocuklara nasıl aşılanır?

İyimserlik kazanan çocuklar hayatlarında daha dirençli, yılmaz olurlar.

İyimserlik çocuklara nasıl öğretilebilir?

Fark edin.

Öncelikle çocuğun başına gelen negatif yaşanmışlıkları nasıl değerlendirdiğinin farkında olmanız gerekir. Tepkilerini gözlemlemek bu açıdan önemli.

Çocuğa sahte iyimserlik sunmayın. 

Çocuklar sahte iyimserliğin kolaylıkla farkına varır. Size olan güvenleri azalır. Sahte komplimanlar yaparak aslında onların gerçek endişelerini duymaktan kaçınırız. Aileler gereksiz yere endileşendirmemek adına son ana kadar gerçekleri saklayabiliyor çocuklarından. Klinik vakalarda ebeveyni uzun süre hastayken boş yere iyileşecek umudu verilmiş çocuklara sık rastlıyoruz.

Kötü geçen sınavdan sonra yaptığı doğru cevapları nasıl bulduğunu sorabilirsiniz. Bu onun başarılarını görmesi kadar, nasıl başardığına dair iç görü kazanmasına da yardımcı olur.

Model olun kendiniz iyimserlik sergileyerek.

İyimser ebeveynler ve eğitimciler çocuklara rol model olurlar. Başlarına hoş olmayan bir şey geldiğinde bununla ilgili açıklama yaparlar. Büyüklerin yapacağı açıklamalarla çocuk kendini iyi hissetmeye devam edebilir.

Açıklamalarda varılan sonucun bu olaya mahsus olduğuna vurgu yapılabilir. Çocuğun yetersizliğinden kaynaklamadığı vurgulanır. Farklı alanlardaki başarılarına vurgu yapılır. Var olan olumsuz sonucun yaşanmasındaki dış etkenler göz önüne alınır.

Çocuklara iyimser olmayı öğretmek onları depresyona karşı aşılamak gibidir.

Çocuklara sevginizi gösterin.

Sevdiğinizi davranışlarınızla, sözlerinizle ve sarılmalarla gösterebilirsiniz.

Çocukların başarılar yaşayabilmesine izin verin.

Öğrenilmiş çaresizlik çok çabuk öğreniliyor. Öğrenilmiş iyimserlik ise çok daha uzun sürede. Çocuğun özyeterliliğinin gelişmesi için geçmişe bakıp başarılarını görmesi lazım. Bunun için de aşırı korumacı yaklaşımlardan kaçınmak gerekiyor.

Sabır ve mizah kullanarak pratik teknikler öğretilebilir, ayakkabılarını bağlamayı öğretmek gibi.

Evin etrafında yapabileceği yaşına uygun aktiviteler vererek onların başarı duygusu yaşamasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çocuklarda mutluluk ve mutlu yaşam

Daha pozitif düşünme biçimlerini adapte etmesine yardımcı olun.

Çocuğunuzdan kendisine şu soruyu sormasını isteyebilirsiniz. “Aynı durumda yakın bir arkadaşın olsa ona ne yapması gerektiğini söylerdin.”

Bırakın çocuklar kendi kontrollerinde olan oyunlar oynasın.

Çocuğun daha otonom olması için bazen yalnız kalarak oyun kurması ve yönetmesi gerekir. Böylelikle kendi kararlarına ve kabiliyetlerine olan güvenleri artar.

Anaokulu öğretmenleri bazen çocukları birlikte oyun oynamaya davet ederler. Çocuklar yapılandırılmış oyunlarda kurallara uymayı, yönergeleri takip etmeyi, sıralarını beklemeyi… öğrenirler. Günün bazı zamanlarında da öğretmenleri çocuklara serbest vakit ayırır. Çocuklar oyuncak seçmeyi, kendi başlarına oyun kurmayı, arkadaşlarını oyuna davet etmeyi… öğrenirler.

Çocuklara alınan oyuncaklar bazen çok ayrıntılı ve çok özel bir amaca uygun olabiliyor. Çocukların birçok zaman bu oyuncakları bir kenara itip daha basit oyuncaklar seçtiklerini görürsünüz: Uzaktan kumanda, kaşık, anahtarlık, gözlüğünüz ya da burnunuz. Çocukların basit oyuncakları seçmelerinin en büyük sebeplerinden biri kendi hayal güçlerini kullanabilmeleridir.

Çocukları stresten uzak tutun.

Çocukları büyük strese sokacak faktörlerden uzak tutmamız gerekir. Örneğin finansal sorularınızın detaylarını bilmek zorunda değiller.

Çocukları teselli etmek için yiyecek kullanmayın. 

Bu Türk kültüründe oldukça sık kullanılan bir yöntem. Toplu ulaşım araçlarında ağlayan çocuklara hemen bir şeker uzatılır. Bu kötü bir baş etme yöntemi kazanmalarına sebep oluyor. Bu karakterler filmlerde sıklıkla sevgilisinden ayrılır ayrılmaz eline koca bir paket dondurma ya da nutella alan kadın oyuncularla karikatürize edilir.

Problemlerini dinleyin.

Problemlerini ciddiye alın. Problemlerini çözebilecek kaynaklar kazanmaları sürecinde destekleyici olun. Küçük problemlerini çözmeleri onlara ileride karşılarına çıkacak daha büyük engelleri aşmalarını sağlayacak kaynaklar kazanmalarına yardımcı olur.

Başkalarına yardımcı olmalarını sağlayın. 

Çocuğunuz kullanmadığı eşyalarını kendisi bir kenara ayırıp ihtiyacı olanlara verebilir. Sizinle birlikte ihtiyacı olanlara yapacağınız yardımlarda katkıda bulunabilir. Örneğin; yemek dağıtmak gibi.

Bu çocuklara yardım severliği öğretmenin ötesinde, özyeterliliklerini ve mutluluk düzeylerini de artırır. Başkalarının hayatında fark yaratabiliyor olmak geleceğe daha iyimser ve umut içinde bakmalarına yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Aşırı karamsarlıktan kurtulmak

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Çocuklarla farkındalık nefes çubuğu etkinliği

Son yıllarda bilişsel davranış terapi, pozitif psikoloji gibi alanlarda başta olmak üzere farkındalık (mindfulness) üzerine …